Sivut

perjantai 13. lokakuuta 2017

Elokuva Kriitikki pt.2 Passengers

Journalismi1 Kritiikki Elokuvasta Passengers
Oona Koivula 8.10.2017

Draama/scifi

Passengers, 2016, Ohjaus Morten Tyldum, Pääosissa Jennifer Lawrence, Chris Pratt, Michael Sheen. 116min.

Passengers: Vauhdikas Avaruus Seikkailu


Passengers elokuva oli mukaansatempaava scifi seikkailu, varustettu Oscar-voittaneella Jennifer Lawrencella sekä useissa komedia elokuvissa hurmanneella Chris Prattilla. Tässä tulevaisuuteen perustuvassa seikkailu elokuvassa ihmisiä matkaa suurella avaruusaluksella, nukkuen omissa sukkuloissaan ja myöhemmin heräten uudella planeetalla. Jim (Chris Pratt) herää keskellä 120 vuoden pituista avaruusmatkaa 90 vuotta liian aikaisin, ja hän on yksin suurella idyllisellä avaruusaluksella: tietämättä että miksi hän heräsi, ja miten hän selviää. Toivoton Jim saa idean herättää kauniin, nukkuvan nuoren naisen Auroran (Jennifer Lawrence), salaisena ajatuksenaan saada itselleen seuraa. Tietysti ollessa jumissa kahdestaan, kaksikko rakastuu ja yrittää yhdessä selvitä ajan läpi.
Oscar ehdokkaana ollut norjalaisohjaaja Morten Tyldum, huomioita herättävä näyttelijäpari, sekä hyvin korkea 110 miljoonan tuotantobudjetti; tässä on ihanteelliset ainekset loisto box office hittiin, mutta oliko Passengers sitä mitä sen haluttiin olevan?

Perusidea on loistava: sijoitetaan kaksi tämän hetken kuuminta näyttelijää seikkailemaan kahdestaan visuaalisesti näyttävässä scifi maailmassa, ripauksella huumoria, kourallinen actionia, ja kokonainen kuppi täynnä romantiikkaa. Pohjaltaan nerokasta ideaa ei voi kieltää hölmökään, mutta miten alkupeleissä niin hyvistä aineksista voi luoda jotain loppupeleissä, niin pettävää?
Vaikka kuinka hyvä pohjaidea ja visio elokuvasta olisi, tärkein osio on kuitenkin toteutus ja se, miten käsikirjoitus muutetaan liikkuvaksi kuvaksi, ja miten liikkuva kuva muutetaan toimivaksi kokonaisuudeksi. Huononkin käsikirjoituksen voi muuttaa hyväksi kokonaisuudeksi, ja kuten tässä, kerrassaan nerokkaan käsikirjoituksen voi muuttaa myös hieman epätoimivaksi pariksi tunniksi.

Koko tarina perustuu yhteen avaruusalukseen, sen matkaan, ja kahteen ainoaan hereillä olevaan ihmiseen ja heidän väliseen suhteeseen, sekä tietysti myös katastrofisesta tilanteesta selviämiseen. Missään kohtaa emme näe takaumia kaksikon edelliseen elämään maanpäällä, joka olisi selkeästi tuonut piristystä juoneen, taikka yleisö ei missään kohtaa pääse näkemään sitä luvattua maata mihin suuri määrä ihmisiä elokuvassa on matkalla. Monta asiaa jätetään pimentoon ja käsittelemättä. Jopa elokuvan päänäyttelijätär Jennifer Lawrence itse myönsi, että elokuva olisi ollut toimivampi, jos juoneen olisi lisätty takaumia tai jotain mikä olisi täydentänyt tätä, muuten niin mielenkiintoista tarinaa.

Visuaaliset efektit ja elokuvan grafiikka ovat kuitenkin huipussaan, ja se tekeekin hieman kömpelöstä elokuvasta, silmille mieluista katsottavaa. Elokuvan kauneus teki tästä 116 minuutista viihdyttävää katsottavaa, vaikka moni yksityiskohta olikin hiomaton.
Se mikä myös pelasti tätä elokuvaa, oli hyvin tehdyt näyttelijä valinnat. Koko elokuva pyörii kahden hahmon ympärillä, yhdessä paikassa; jos roolitus ei olisi hyvin harkittua ja tehtyä, Passengers ei olisi toiminut ollenkaan. Chris Prattilta ja Jennifer Lawrencelta vaadittiin vahvaa kemiaa kameran edessä, ja sen he selkeästi myös antoivat.

Passengers oli katsojien suosima, kerrassaan hyvä elokuva, mutta jo valmiiksi hyvästä elokuvasta, olisi voitu saada selkeästi suurempi menestys, vain pienillä muutoksilla. (kuva alapuolella)

    
    

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Tunnisteet